Εκλογές Δήμου Προσοτσάνης 2010: Θ. Αθανασιάδης. Όραμα μου να αναδείξω τον Δήμο Προσοτσάνης σε πρώτο Δήμο της Περιφέρειας

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη  στο Περιοδικό Ψίθυροι 30.08.2010.

 
Ο Θόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Σιταγρών, είναι  ένας τεχνοκράτης της πολιτικής.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει τεράστια εμπειρία στον χώρο της αυτοδιοίκησης και νοιώθει γοητευμένος απότην πρόκληση που δημιουργείται με τον νέο Δήμο Προσοτσάνης. Στην μεγάλη συνέντευξη που ακολουθεί θα γνωρίσετε τον τρόπο σκέψης, τα πιστεύω, τις αδυναμίες του σε προσωπικά θέματα.


Θα γνωρίσετε καλύτερα
τον
Θεόδωρο Αθανασιάδη.



- Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να είστε υποψήφιος Δήμαρχος στο νέο Διευρυμένο Δήμο Προσοτσάνης;
- Χωρίς αμφιβολία κίνητρα που με ώθησαν να διεκδικήσω την ηγεσία του νέου διευρυμένου δήμου δεν ήταν ούτε η ικανοποίηση ατομικής προβολής ούτε και οτιδήποτε άλλο ταπεινό ελατήριο, παρά μόνο η ευγενής φιλοδοξία να επεκτείνω τη μακρά μου εμπειρία στα αυτοδιοικητικά πράγματα σε ευρύτερο αριθμό συμπολιτών μου. Άλλωστε διανύω την ωριμότερη και εμπειρότερη περίοδο της ηλικίας μου και θα ήταν άδικο να μη συνεχίσω να φανώ χρήσιμος στο λαό, από τα σπλάχνα του οποίου προέρχομαι.

- Ο Δήμος Προσοτσάνης είναι πρόκληση για σας;
 - Πάντοτε, όταν καλείσαι να διοικήσεις μια πολυπληθέστερη κοινωνική ομάδα, βρίσκεσαι μπροστά σε μία γοητευτική πρόκληση. Άλλο είναι να βρίσκεσαι στο τιμόνι ενός μικρού πλεούμενου και άλλο ενός υπερπόντιου σκάφους. Στη δεύτερη περίπτωση, τα προβλήματα πολλά και σύνθετα και εκεί, αναδεικνύουν τις διοικητικές ικανότητες ενός έμπειρου ηγέτη.

- Παρά τη μικρή σας ηλικία, έχετε τεράστια εμπειρία στα κοινά. 8 χρόνια Κοινοτάρχης Αργυρούπολης, 12 χρόνια Δήμαρχος Σιταγρών… ισχύει τελικά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο σχολείο;

 - Το έχω τονίσει και άλλοτε ότι η πανεπι-στημιακή μόρφωση δεν ολοκληρώνει την πνευματική και κοινωνική προσωπικότητα κάποιου. Μεγάλο σχολείο είναι η ενασχόληση με την Τ.Α., η οποία δίνει την ευκαιρία γνώσης του χαρακτήρα του συνανθρώπου σου, καλλιεργεί τον ψυχικό σου κόσμο, σε κάνει να σκέφτεσαι πιο ώριμα γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης των συνανθρώπων σου. Αγωνίζεσαι με λίγα λόγια σ΄ ένα στίβο, που σε προικίζει με εμπειρίες και σε κάνει σοφότερο. Τέλος σου δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσεις τις αρετές σου.

- Στα 12 χρόνια θητείας σας ως Δήμαρχος Σιταγρών, ποια ζητήματα του Δήμου προωθήσατε και ποια θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά που πετύχατε;

- Στη μακρόχρονη θητεία μου επιδίωξα να δώσω λύση σε θέματα που άγγιζαν στο μεγαλύτερο βαθμό το κοινωνικό σύνολο. Αυτό δε σημαίνει ότι στάθηκα αδιάφορος μπροστά σε προσωπικά προβλήματα αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μου, πάντοτε βέβαια στα πλαίσια της νομιμότητας. Έχω νομίζω, το δικαίωμα να καυχιέμαι ότι επιτέλεσα έργο που προήγαγε τη κοινωνική ζωή και τη σημάδεψε για αρκετές δεκαετίες.

- Υπάρχει κάποιο θέμα του Δήμου για το οποίο αισθάνεστε ότι δεν αποδώσατε το 100%, ότι ίσως θα μπορούσατε να είχατε χειριστεί καλύτερα ή να είχε διευθετηθεί νωρίτερα; 

- Αλίμονο αν όλα τα έργα ολοκληρώνονταν στο 100%. Τότε θα σταματούσε η δραστηριότητα.
Ξεκινάς ένα έργο για να το οδηγήσεις στην πληρότητα του 100%, στην πάροδο όμως του χρόνου προκύπ-τουν νέα δεδομένα -και είναι εύλογο κάτι τέτοιο- που σε αναγκάζουν να προβαίνεις σε συμπληρωματική προσπάθεια ! Όσο κι αν θέλεις να είσαι τελειομανής, η εξέλιξη των πραγμάτων σε οδηγεί σε νέες παρεμβάσεις
- Ποια είναι η δυσκολότερη απόφαση που πήρατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

- Όταν είσαι διατεθειμένος να προσφέρεις σοβαρό έργο, δεν υπάρχουν δύσκολες και εύκολες αποφάσεις. Υπάρχουν μόνο συνετές και σώφρονες αποφάσεις. Βρίσκεσαι στο πεδίο μιας διαρκούς μάχης, που στο σύνολο τους τα προβλήματα απαιτούν αποφάσεις απαλλαγμένες από την προχειρότητα.

- Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αποφα-σίζει επηρεασμένος από αυτό που θέλει η κοινή γνώμη;

Πάντοτε στη σκέψη μου κυριαρχεί το καλό του κοινωνικού συνόλου. Γι΄ αυτό πε-τρώνω την ψυχή μου και αποφασίζω κάτω από το πρίσμα της ψυχρής λογικής.
Ο συναισθηματισμός στην πολιτική σπάνια οδηγεί στη λήψη αντικειμενικών αποφάσεων.  

- Ποιοι κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι οι πυλώνες ανάπτυξης του νέου Δήμου Προσοτσάνης;

- Ο ευρύτερος Δήμος της Προσοτσάνης, στην πλειονότητά του πεδινός, απαιτεί την αξιοποίηση του γεωργικού πλούτου.
Ο εύφορος κάμπος και η αφθονία των υδάτων αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση για αξιοποίηση. Ο νέος όμως Δήμος διαθέτει και πολλά σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία. Αυτά έχω κατά νου να αναδείξω δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ποιοτικό τουρισμό, που θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα οικονομικής ενίσχυσης.

- Πιστεύετε στους μακρόπνοους στόχους ή είστε ρεαλιστής;

- Αναμφίβολα οι στόχοι πρέπει να είναι
και μακρόπνοοι και μεσοπρόθεσμοι. Προηγούνται βέβαια οι μακρόπνοοι, αφού αυτοί θεμελιώνουν μια σίγουρη και ασφαλή προοπτική για του δημότες.

- Πρόεδρος της ΤΕΔΚ επί σειρά ετών, μέλος του συμβουλίου της Ευρώπης …συμμετείχατε σε πολλές συνεδριάσεις με συναδέλφους σας στο εξωτερικό… πόσο σημαντική ήταν αυτή η εμπειρία;

- Χωρίς αμφισβήτηση κέρδισα πολλά τα οποία υλοποιώ για το καλό των συμπολιτών μου. Με όσο πιο πολλούς συναναστρέφεσαι, τόσο καλύτερα διοικείς. Κερδίζεις πολλά από τον τρόπο σκέψης τους.

- Ποιο είναι το όραμα σας για το Δήμο Προσοτσάνης;

- Να τον αναδείξω σε πρώτο Δήμο της Περιφέρειας. Σ΄ ένα διαρκές και βέβαιο εργοτάξιο, συρρικνώνοντας τη μεγάλη πληγή της ανεργίας, κρατώντας
στον τόπο μας τις δημιουργικές δυνάμεις.

Είναι καιρός να κλείσει η αιμορραγία της μετανάστευσης, εσωτερικής και εξωτερικής.

- Ποιο θεωρείτε το «δυνατό χαρτί»της υποψηφιότητας σας;

- Μα ασφαλώς τη μακρά μου εμπειρία και τη βαθιά γνώση των αυτοδιοικητικών προβλημάτων. Εξάλλου καλούμαι να διοικήσω έναν γνώριμο χώρο.

- Ποιο είναι το στοίχημα που κατά την άποψη σας πρέπει να κερδίσει
ο πρώτος Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Προσοτσάνης ;

- Κάθε καινούργιο αναδεικνύει και νέα προβλήματα και ο νέος Δήμαρχος καλείται να οδηγήσει τους συνδημότες του σε μια σύμπνοια, συμπόρευση απόψεων και κοινή δράση ώστε να προκύψουν αγαθά αποτελέσματα.

- Είναι στο πίσω μέρος του μυαλού σας η «συνεννόηση» με άλλη παράταξη στο δεύτερο γύρο;

- Πιστεύω ότι δε θα χρειασθεί δεύτερος γύρος. Αν παρ΄ ελπίδα υπάρξει, τότε δε θα είναι κακό να έλθει σε «συνεννόηση» κανείς με παράταξη που έχει κοινή ή περίπου κοινή αυτοδιοικητική πρόταση.

- Ο Θόδωρος Αθανασιάδης φαντάζεται τη ζωή του χωρίς πολιτική;

Ασφαλώς και όχι. Είναι το οξυγόνο μου ! Όχι βέβαια για ικανοποίηση ατομικών φιλοδοξιών, αλλά ως κοινωνική προσφορά, ως υπηρεσία ανυστερόβουλη στο συνάνθρωπο.  

- Πιστεύετε πως τα κόμματα θα πρέπει να εμπλέκονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

- Με βρίσκει άκρως αντίθετο μια τέτοια νοοτροπία. Στον αυτοδιοικητικό χώρο δεν έχουν θέση τα χρώματα και τα χρίσματα ή οι διακρίσεις. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι διαχωριστικές γραμμές ανεπίτρεπτες.

- Τα οικονομικά της χώρας είναι στο σημείο μηδέν. Έχει ευθύνη σ΄αυτό ο λαός;

- Η ευθύνη ανήκει σε όλους. Περισσότερο όμως στις κεντρικές διοικήσεις.

- Όλο αυτό το διάστημα που ασχολείστε με τη πολιτική υπήρξαν στιγμές που είπατε ότι θα θέλατε να σταματήσετε;

- Παρά τον πόνο, τις πίκρες, τις απογοητεύσεις, τις λευκές νύχτες, δεν πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό μου να αποστρατευθώ. Θα ήταν προδοσία προς το λαό από τον οποίο προέρχομαι και γι΄ αυτό τον αγαπώ πολύ. Όσο διάστημα με τιμά με τη ψήφο του θα είμαι δίπλα του.

- Τι καταστρέφει τη ποιότητα της ζωής μας; 

- Η κακή διαχείριση του περιβάλλοντος, η έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, οι υστερόβουλες αποφάσεις, οι υποκειμενικές συμπεριφορές, η έλλειψη σεβασμού προς το δημόσιο χρήμα.

- Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα στην εποχή μας; Από τι κινδυνεύουμε περισσότερο;   

Κατά την άποψη μου η αποστασιοποίηση από το συνάνθρωπο μας, ο εγκλωβισμός στα δίχτυα της ύλης, η πλεονεξία, η αδιαφορία για τα κοινά, η μοναχική πορεία.

- Ποια πιστεύετε πως είναι τα βασικότερα προβλήματα της κοινωνίας σήμερα;

- Η άνιση κατανομή του πλούτου, η ανεργία, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η μετανάστευση, η «μαμουθοποίηση» των μεγάλων αστικών κέντρων.

- Βλέπετε ότι η πολιτική οδηγεί τα πράγματα κάπου όπου εσείς ως άνθρωπος δεν θα θέλατε να πάνε;

- Δεν τα οδηγεί η τέχνη της πολιτικής αλλά οι λειτουργοί της πολιτικής, οι οποίοι πρέπει να ξαναγυρίσουν στο κυρίαρχο δόγμα πως στη πολιτική δεν πρέπει να αυτοκαταστρέφεσαι, αλλά να σε ωθεί η συνείδηση σου ότι πρέπει να πειθαρχείς στα κελεύσματα του χρέους …να υπηρετείς τον συνάνθρωπό σου.

- Ο άνθρωπος στη προσπάθεια του να φθάσει κάπου -και στη ζωή ακόμη- κάνει λάθη, τα οποία βεβαίως είναι μοιραίο να συμβούν, αλλά μετά τα επαναλαμβάνει. Τι γίνεται με αυτά
τα λάθη;

- Θα σας θυμίσω την αρχαία ρήση: «Σοφός δεν είναι εκείνος που δεν κάνει λάθη, αλλά εκείνος που δεν κάνει τα ίδια λάθη» εξάλλου το πλανάσθαι είναι ανθρώπινο. Και αυτά τα λάθη, που μοιραία συμβαίνουν, πρέπει να τα επανορθώνουμε και μάλιστα σύντομα. Εδώ έγκειται η σοφία. Μακριά από αρρωστημένους εγωισμούς να μη διορθώνεις τα λάθη σου.

- Κάνοντας λάθη οδηγούμαστε στο σωστό;

- Όταν βέβαια τα αναγνωρίζουμε.
Άλλωστε συχνά από τα λάθη μπορούμε να οδηγηθούμε στο σωστό δρόμο και νομίζω ότι θα ήταν ανούσια η ζωή χωρίς λάθη.

- Νιώθετε ευτυχής για ότι έχετε καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σας;

- Αρκετά. Απέκτησα μια σωστή οικογένεια. Είμαι κάτοχος επίζηλου πτυχίου. Ασκώ ένα αξιοπρεπές επάγγελμα δε χρειάζομαι τη πολιτικά μόνο και μόνο για την ατομική μου προβολή.

- Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα καταφέρνουμε στη ζωή μας από το άθροισμα των επιτυχιών μας; 

- Ασφαλώς οι επιτυχίες στη ζωή μας γεμίζουν με αισιοδοξία, όμως και οι αποτυχίες χαλυβδώνουν το χαρακτήρα μας και μας κάνουν πιο δυναμικούς.

- Τι είναι αυτό που κάνει έναν πολιτικό να αντέχει στο χρόνο;

- Μα μόνο η αγάπη του λαού. Είναι η καλύτερη ασπίδα του, η οποία αποκτάται με τη συνέπεια, της τιμιότητας, την εργατικότητα, την κατάματη αλήθεια.

- Θυμάστε πότε δώσατε την πρώτη σας συνέντευξη ως πολιτικό πρόσωπο και το θέμα της;

- Όταν εκλέχθηκα στη τοπική αυτοδιοίκηση. Το θέμα της; τι άλλο από το μεγάλο όραμά μου γι αυτήν.

- Τελικά η ενασχόληση με τα κοινά είναι «αρρώστια»;

- Δεν θα το χαρακτήριζα έτσι ως «αρρώστια», αλλά ως ένα διακαή πόθο αγνής προσφοράς στον συνάνθρωπο.

- Αναπτύσσονται φιλίες στη πολιτική;

- Είναι θέμα χαρακτήρα του καθενός.
Σε κάθε τομέα της ζωής μπορείς να αποκτήσεις φίλους, αφού κανένας τομέας δεν είναι αποτρεπτικός.

- Εσείς τι λέτε πιο εύκολα στη ζωή σας το «ναι» ή το «όχι»;

- Εξαρτάται από την περίσταση. Μπορούν να λέγονται και τα δύο, ανάλογα με το
τι συμφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

- Πείτε μου το πιο ενδιαφέρον μυαλό που συναντήσατε στη ζωή σας;

- Δε θα το επικέντρωνα μόνο σ έναν, γιατί θα αδικούσα αρκετούς. Πάντως εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι «κέρδισα» από αρκετούς, κάτι που με βοήθησε να πορευθώ σωστά στη ζωή μου.

- Σας αρέσει να συναντάτε ανθρώπους που δε γνωρίζετε;

- Πάντοτε κάτι έχεις να κερδίσεις γνωρί-ζοντας νέους ανθρώπους. Μπορείς να ωφεληθείς και από αρνητικούς χαρα-κτήρες. Αυτοί αποτελούν παράδειγμα
προς αποφυγή.

- Πείτε μας μια φράση που να περιέχει τη φιλοσοφία σας για τη ζωή…

- Θα σας θυμίσω τη μονολεκτική ρήση του Λατίνου Σεπτίμιου Σεβήρου: «labozemus» (ας εργαζόμεθα).

- Υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που να κάνει την ίδια «δουλειά» με εσάς και να τον θαυμάζετε;

- Φυσικά και υπάρχει. Διαφορετικά θα χαρακτηριζόταν κάποιος ως μικρόψυχος.

- Ποιο είδος μουσικής προτιμάτε;

- Δεν απορρίπτω κανένα είδος. Λόγω όμως καταγωγής συμπαθώ ιδιαίτερα την ποντιακή, χωρίς να είμαι ρατσιστής.

- Αγαπημένος τραγουδιστής…

- Μούσχουρη, Μητροπάνος, Καζαντζίδης.

- Αγαπημένη σας ταινία…

- Όλες οι ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ιδιαίτερα οι κωμικές με τους Ηλιόπουλο, Αυλωνίτη, Βουτσά, Βασιλειάδου κ.α.

- Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία;

- «Ιωσήφ, ο δίπιστος» του καθηγητή μου και δασκάλου μου κ. Γ. Κ. Χατζόπουλου. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γύρω από την εφιαλτική ζωή των κρυπτοχριστιανών του Πόντου.

- Τηλεόραση βλέπετε;

- Όχι συχνά. Συνήθως ειδήσεις ακούω.

- Ποια είναι η γνώμη σας για τα δελτία ειδήσεων;

- Χρειάζονται βελτίωση και αντικειμενικότητα.

- Εσείς ποιο δελτίο ειδήσεων παρακολουθείτε; ποιο βρίσκεται λιγότερο χάλια;

- Της ΝΕΤ και της ΕΤ3. Χωρίς να αδιαφορώ για τα άλλα.

- Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη σας αποτυχία ως πολιτικός;

- Νομίζω ότι για έναν πολιτικό αποτυχία είναι να μην κερδίσει την αγάπη του λαού. Σ΄ αυτό το σημείο δεν έχω παράπονο. Ευχαριστώ το λαό που μου ανταποδίδει την αγάπη του.

- Και τη μεγαλύτερη σας επιτυχία;
- Το ότι κέρδισα τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, με ποσοστό που άγγιξε το 80%.

- Κύριε Αθανασιάδη ποια είναι η σχέση σας με τη τεχνολογία… γνωρίζετε να στέλνεται e-mail;  

- Θα ήταν αδιανόητο ως τεχνοκράτης να είμαι αποστασιοποιημένος από την τεχνολογία την οποία χειρίζομαι με επιτυχία.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά, γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με το αναγνωστικό σας κοινό μέσα από τις σελίδες του έγκριτου περιοδικού σας, που πιστεύω ότι προσφέρει θετικό έργο τόσο στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και ευρύτερα. Σας εύχομαι ολόψυχα να συνεχίζετε πάντοτε με επιτυχία την ενημέρωση των αναγνωστών σας. Να είστε βέβαιοι ότι στηρίζετε την υγιή δημοκρατία.

Αναγνώστες